Laleh med band, från vårens turné. Foto: Mattias Ahlm/SR

Laleh den 21 november


Efter något år av medial tystnad kring Laleh har det senaste året varit fullspäckat igen. Turnéerna har avlöst varandra, hennes tredje album "Me and Simon" släpptes i början av året och hon gjorde debut som sommarpratare i P1 i somras.

Genombrottet kom 2005 med debutalbumet "Laleh" och hitsingeln Invisible. Samma år fick hon ta emot flera Grammisar. Hon blev årets nykomling, årets svenska kvinnliga artist samt årets producent. Dessutom blev det Rockbjörnar och P3-Guldpris. Året efter fick hon Taubestipendiet och hon släppte även sitt andra album "Prinsessor".

År 2007 skrev hon låten Snö till den svenska storfilmen Arn. Därefter blev det ganska tyst kring Laleh, men den tiden använde hon för att ladda för hennes tredje och senaste album "Me and Simon". Det kan ta lite tid, för hon gör allting själv. Är alltid sin egen låtskrivare och producent.

Laleh kom till Sverige i mitten av 80-talet. Hon flydde tillsammans med sina föräldrar från Iran. Hamnade först i Tidaholm, men flyttade därefter till Hammarkullen i Göteborg. På senare tid har hon bott i Skellefteå, promenerat kring naturreservatet Bjuröklubb och låtit låtarna växa fram där. Hela hösten är Laleh ute på en avskalad turné runt hela landet.

I veckans P4 Live hör vi henne med sitt band från turnéfinalen i våras, en solig söndag i slutet av mars i Lisebergshallen, Göteborg.

Presentatör: Anders Jernquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".