Arnel Pineda, sångare i Journey sedan 2007. Foto Micke Grönberg/SR

Journey den 28/11

Journey är en tungviktare inom genren AOR, (Adult Oriented Rock). Bandet bildades 1973 i San Fransisco och blev med sina melodistarka och välspelade låtar ett av det tidiga 80-talets absolut största band. De har sålt mer än 80 miljoner skivor världen över och har framröstats som det femte bästa amerikanska bandet någonsin av tidningen "USA Today".

Flera musiker har kommit och gått i bandet, men gitarristen Neal Shon och basisten Ross Valory har varit med sen starten. Sångaren Steve Perry blev viktig för soundet, genom sin hesa och omfångsrika röst, och det blev inte lätt att ersätta honom när han hoppade av 1998. Flera sångare har figurerat, men av en tillfällighet hittade bandet den rätta Perry-liknande rösten på en filippinsk musikbar genom Youtube. Den unge Arnel Pineda fick chansen att axla Steve Perrys mantel och blev plötsligt frontfiguren i sitt idolband år 2007. Snacka om en framgångssaga!

P4 Live spelade in Journey på Sweden Rock Festival i somras, vid deras andra Sverigebesök på 30 år.

Preesentatör: Anders Jernquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".