Om Gradvall

Jan Gradvall, en av Sveriges ledande musikjournalister har gjort femtioåtta avsnitt på djupet-intervjuer om musik. Producent 2017 var Anna Tullberg från Sveriges Radios Kulturredaktion.

Fem frågor till Jan Gradvall

Hur kommer det sig att du börjar göra en podd?

– Det finns en begränsning i att bara skriva om musik. Att få kunna spela upp ljudexempel från låtar och höra musiker prata om musik ger andra möjligheter. Efter 35 år som musikjournalist är jag överfull av idéer som jag vill förmedla och förverkliga. En stor fördel med podd är att det går så mycket snabbare att publicera och distribuera. Jag är skolad av dagstidningar och älskar det snabbare tempot.

Har du slutat skriva?

– Nej. Jag har hela mitt liv jobbat som frilansjournalist och fortsätter med det och jag är dessutom med i olika juryer och konstnärliga råd. Men det är otroligt kul att 52 år gammal tillåtas vara rookie igen, i ett för mig helt nytt medium.

Några avsnitt är gjorda med ett tema, som premiäravsnittet som belyser Beyoncé och hennes inverkan på andra artister. Hur kommer det sig att du valt olika temaavsnitt?

– När jag utsänd av tidningar pratat med bland andra Seinabo Sey och Zara Larsson och hört hur levande de pratar om Beyoncé, tänkte jag, ’Fan, det där borde man gjort radio av’. Och nu får jag göra det! Jag märker också på reaktionerna att musiker upplever att det är ovanligt att få prata med någon som verkligen lyssnat i detalj och enbart vill prata just musik.

Jag vill inte göra en traditionell podcast, där två personer sitter och pratar framför en mikrofon, utan arbeta på samma sätt som när jag gör reportage i tidningar. Samla citat, förmedla insikter, driva teser, berätta historier.

Vad är bakgrunden till att det just blev en musikpodd?

– Jag vet inte hur länge man kommer att göra skillnad på termerna podd och radioprogram. Men den stora fördelen med podd är att det går så mycket snabbare att publicera och distribuera. Jag är skolad av dagstidningar och älskar det snabbare tempot.

Har du arbetat med radio förut?

– Nej, aldrig. Jo, förresten när vi var 17 år gjorde jag och min kompis program för Radio Ryd i Linköping där vi spelade upp nya singlar vi köpt från Rough Trade. Programmet bestod i att vi spelad upp dem och läst från handskrivna manus i våra kollegieblock vad banden hette. Däremot har jag varit gäst ofta i radioprogram och jobbat mycket med tv. Jag har varit redaktör för ”Sen kväll med Luuk” i TV4, ”Studio Pop” i SVT och skrivit en historiebok om Sveriges Televisions 40-årsjubileum. På så sätt har jag kunnat närstudera etermedier.