Fossilfri el och värme - se hur klimatet påverkas i #Timglaset

Om samtlig el- och värmeproduktion på jorden var fossilfri skulle tiden till två graders global uppvärmning förlängas med sju år. Hör våra program och nyheter om el och energi nedan, och läs mer om vår uträkning här.

Klicka på en eller flera knappar för att se när vi passerar sista chansen!

Timglaset – tiden rinner ur för hur mycket jorden klarar

Enligt forskare blir klimatet svårt för oss att hantera när det blivit mer än två grader varmare på jorden, det är det som klimatmötet i Paris handlar om.

Hur mycket påverkar en extra weekendresa till New York - eller ett mål kött mindre om dagen - hur snabbt jorden värms upp?

Välj bland symbolerna och testa vilket år gränsen är nådd om alla på jorden levde som du.

Så här har vi räknat

Bild för tillbaka till timglaset


Fakta: Fossil el och värme

Solceller, vindkraft och vattenkraft, och en rad andra klimatneutrala energikällor tävlar om att fylla världens behov, men ännu beräknas hela 25 procent av utsläppen komma från just värme- och elproduktion.

Energiproduktionen är central i förhandlingarna i Paris, men förutsättningarna ser olika ut på olika platser. Exempelvis har Japan kommit långt när det gäller solenergi, medan andra länder i stället satsar på ny kärnkraft.

Testa själv och se när tiden rinner ur Timglaset om alla gjorde som du.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista