#Gradhusen - så har vi jobbat

De förväntade temperaturökningar som följer av människans påverkan på klimatet kommer att kännas av mer framöver. Men hur mycket beror till stor del på var du bor och vem du är.

Spana in skillnader, likheter och konsekvenser här!

Den vetenskapliga rapporteringen i FN:s klimatpanel IPCC talar sitt tydliga språk. Vi har en chans att begränsa klimatförändringarna, men vi måste agera nu.

Men hur mycket kommer vi påverkas framöver av förändringarna som ändå väntas? 

Ekot har frågat Lennart Olsson, en av de samordnade huvudförfattarna för IPCC:s senaste delrapport om konsekvenser, anpassning och sårbarhet,  hur en storstadsfamilj i Karashi, Pakistan skulle påverkas.

Vi har även frågat Björn-Ola Linnér och Erik Glaas vid Linköpings universitet Miljöförändringgrupp som står bakom anpassningsverktyget Visadapt hur en svensk familj i Linköping skulle påverkas vid olika temperaturökningar.

Till ytterligare hjälp har SMHIs klimatdata och ytterligare rapporter från IPCC legat till underlag för grafiken, där ingen annan källa anges. 

 

Redan vid tvågradersgränsen blir det långt mer osäkert hur naturen kommer att reagera. ”Det kan dock bara bli värre”, säger Lennart Olsson.

Hur fungerar klimatprognoser? Läs mer här

Relaterat

Mer om Klimatmötet i Paris 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".