1 av 2
Ett gäng glada vinnare i Eketånga Montessoriskola 5, Halmstad. Foto: Jennie Persson/SR Halland
2 av 2
Matilda Haienhjelm och Jesper Hagestam tävlade för Eketånga. Foto: Jennie Persson/SR Halland

Eketånga tog hem segern!

I den allra sista sekunden svarade Eketånga Montessoriskola rätt på frågan i Stegen och vann därmed med 12 - 10. De kan nu stolt presentera sig som årets vinnare av Vi i femman i Halland!

Jubelrop av vinnarna Eketånga Montessoriskola 5, Halmstad.

Det blev en precis så spännande länsfinal som det ska vara. 2-2 efter de första fem snabbfrågorna. Sedan kom A- och B-frågorna som båda lagen tyckte var svåra. Svårast hade Eketånga som kom i trepoängs underläge inför Stegen.

Ämnet i Stegen var myndighet. Snöstorpsskolan Regnbågen Blå visste att tre poäng skulle ge dem ett ointagligt försprång. Men laget förstärkt med experten Wilma kunde inte komma på myndigheten som finns i Norrköping och som redovisar resultatet av sitt arbete på kartor i TV.

Publiken visste alltså att chansen fortfarande fanns för Eketånga när det blev deras tur. Eketångas expert hette också Wilma och det var hon som när betänketiden redan runnit ut plötsligt kom på svaret. SMHI kom det som en blixt från en väderkarta.

– Vi måste tacka Fridas mamma också, för hon pratade om SMHI i bilen på väg hit, berättar Wilma Augustsson.

När så domare Björn Barsby meddelade att Eketånga var mästare visste jublet ingen gräns och Jesper, Mathilda och Wilma i buren hade svårt att tro att det var sant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".