Aaron Israelson och Nana Håkansson. Foto: Mona Vulpoiu

Om programmet

Många fattiga rumäner migrerar till Sverige. De svenska journalisterna Aaron Israelson och Nana Håkansson har flyttat i motsatt riktning. Programserien ”EU-migranterna” handlar om Rumänien ‒ landet som många så kallade EU-migranter lämnat, men som två svenskar tvärtom valt att söka lyckan i. Tillsammans försöker de skingra mediedimman kring EU:s näst fattigaste medlemsland.

Den svenska medieapporteringen kring Rumänien har satt några märkbara spår i medelsvenskens kunskaper om ett av EU:s nyaste och fattigaste medlemsländer: vi känner till den forne kommunistdiktatorn Nicolae Ceaușescu, barnhemsbarnens misär som avslöjades efter revolutionen 1989 och sedan fattiga EU-migranter började tigga utanför våra matbutiker har vi också lärt oss något om de rumänska romernas utsatta situation. Men ännu är vår bild av Rumänien dimmig. Och landets mest kända personlighet är fortfarande den fiktive greve Dracula.  

‒ När jag var liten skämdes jag för att vara halvrumän. Och det har väl egentligen inte blivit hetare med åren. Men de senaste åren har jag, tack vare de romska migranterna i Sverige, fått oerhört mycket nytta av kunna rumänska. Det är också tack vare dem som jag nu flyttat till Rumänien för att söka mina rötter och försöka hjälpa till med fattigdomsbekämpningen här, säger Aaron Israelson, som ska försöka starta en gatutidning i Bukarest.

‒ Jag är trött på den svenska mediebilden av Rumänien. Vi måste självklart tala om den utbredda fattigdomen, korruptionen och romofobin – men allt det andra? I vilket annat europeiskt land tillhör presidenten en nationell minoritet? Var någon annanstans spelas det romsk musik på hipsterklubbar? FInns det något vackrare än äppellundar i Transsylvanien? Något godare än rumänsk falafel? säger Nana Håkansson, som har varit förtrollad av Rumänien sedan 2000.

“EU-migranterna”, som sänds från ett kök i Bukarest, vill fördjupa bilden av Rumänien, förklara varför så många lämnar landet men också varför det är ett land värt att flytta till. Lyssnarna kommer att få följa med när programledarna får tips från landets romska integrationsminister, besöker antikorruptionsbyrån DNA och träffar kvinnan som ser till att korrupta politiker hamnar i finkan, blir utskällda av en konstnär som gräver upp människoben, diskuterar romskt eurodisco med Bukarests hipstrar och mycket mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista