Flicka tittar på en skärm. Bild på instragram med hatkommentar om att en flicka är ful och äcklig.
Under onsdagen presenterades en rad förslag för att näthat ska bli straffbart. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio. Foto: Under onsdagen presenterades en rad förslag för att näthat ska bli straffbart. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Förslag om hårdare straff för hat och hot på internet

Lagen måste bli mer modern, tycker Gudrun Antemar
2:28 min

Det kan bli hårdare straff för den som uttrycker hat på internet, så kallat näthat. Det föreslår Gudrun Antemar som har undersökt hur man kan stoppa näthatet. 

Det är regeringen som gett henne uppgiften att undersöka näthatet. Idag ger hon sina förslag till justitieministern.

Innan regeringen beslutar saker är det vanligt att de ber någon undersöka frågan, att göra en så kallad utredning. Regeringen bad Gudrun Antemar att göra en utredning om näthat, eftersom det är en fråga som diskuteras mycket.

Många upplever att tonen har blivit hårdare när man kommunicerar på internet, och att personer som skriver olika åsikter får ta emot mer hat och hot. Det har också blivit vanligare att personer sprider rykten om andra människor på internet. Det kan vara väldigt jobbigt för den som blir drabbad.

Gudrun Antemar tycker att lagen måste bli mer modern, för när lagen skrevs fanns inte internet. Hon föreslår att regeringen ska ändra lagen så att man kan bli dömd för vissa brott även om man gjort brotten via internet. Det gäller till exempel om man hotar någon. Eller att man sprider mycket dålig information om en person, så att andra tycker illa om den personen.

Gudrun Antemar föreslår också att det ska bli straffbart att publicera mycket privat information om andra, på internet. Det kan till exempel handla om sexfilmer eller information om vilka sjukdomar en person har.

Hon tycker också att det ska vara olagligt att hota med att man ska sprida sån information, eftersom det kan vara mycket kränkande.

– Att hota med att kränka någons frihet eller frid. Det innebär att det till exempel också blir straffbart att hota med att lägga ut en sexfilm, säger Gudrun Antemar.

I dag ger Gudrun Antemar sina förslag till justitieministern. Sedan ska flera andra myndigheter och organisationer säga vad de tycker om förslaget. Efter det ska riksdagen, det svenska parlamentet, rösta om förslaget.

Det kommer alltså ta ganska lång tid innan förslaget blir en riktig lag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".