Människor och skuggor belysta i olika färger i en utställningshall på Moderna museet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
1 av 4
Moderna Museet i Stockholm visar modern och samtida konst. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / TT
2 av 4
Nationalmuseum i Stockholm är ett konstmuseum med äldre konst. Foto: Bertil Ericson / TT
Mumien av den cirka 2 300 år gamle egyptiske mannen Neswaiu på Medelhavsmuseet i Stockholm. Foto: Mattias Berg/Sveriges Radio.
3 av 4
På Medelhavsmuseet kan man bland annat se mumien av den cirka 2 300 år gamle egyptiske mannen Neswaiu. Foto: Mattias Berg/Sveriges Radio.
Exteriörbild på Hallwylska museet i Stockholm. Foto: Hallwylska museet, Erik Lernestål.
4 av 4
Hallwylska museet i Stockholm var en privatbostad i slutet av 1800-talet. Hemmet är nu museum. Foto: Hallwylska museet, Erik Lernestål.

Nu är det gratis att gå in på flera muséer i Sverige

2:31 min

Arton muséer som tillhör staten har tagit bort avgiften. Regeringen vill att fler personer som vanligtvis inte brukar besöka muséer ska göra det.

Det är därför de bestämt att det ska vara gratis.

De statliga muséerna är till för alla invånare i hela Sverige. Men det är många grupper i samhället som inte går så ofta på museum. Nu hoppas regeringen att fler män, fler personer som är födda utomlands och fler personer som bor i förorter ska besöka muséerna.

Sverker Härd arbetar med att analysera kulturpolitik. Han tror att det kommer bli fler som går på museum nu. Men han är inte säker på att det blir nya grupper. Kanske kommer de som redan går mycket på museer idag att gå fler gånger nu när det är gratis.

– Det blir fler muséumbesök. Sen kan man inte vara lika säker på att det blir nya grupper som söker sig till museerna, utan det kan faktiskt vara ganska många redan besöksvana personer som går fler gånger.

Sverker Härd säger att museerna också måste göra andra saker för att locka fler personer som inte brukar besöka dem.
Ann-Sofi Noring arbetar på Moderna Museet i Stockholm, som är ett museum som visar konst.

Hon säger att entréavgiften bara är en av sakerna som gjort att det varit svårt för vissa att besöka dem. Men nu när det är gratis så kan Moderna Museet fortsätta arbeta med att locka dit fler personer som inte brukar besöka museer. Till exempel kan de göra utställningar på olika språk.

– Vi är övertygade om att det ekonomiska hindret finns, men vi vet också att hindren är av annat slag också. Utbildning, härkomst etcetera. Undanröjer man ett hinder så blir det lite enklare att man kan fokusera mer på de andra hindren. Till exempel, om det handlar om språk. För närvarande visar vi konst, och det vi har att erbjuda vår publik, på flera språk.

De flesta av muséerna som nu är gratis ligger i Stockholm, men några av dem ligger i Malmö, Göteborg, Karlskrona och Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista