Girjas mot staten: Glädje efter domslutet. Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi
Glädje i tingsrätten när samerna vann över staten. Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi

Samer får bestämma över jakt och fiske

1:36 min

I dag kom en dom som har stor betydelse för Sveriges ursprungsbefolkning samerna.

Domen från tingsrätten i Gällivare säger att samerna har rätt att bestämma vem som får fiska och jaga inom området Girjas, som ligger långt upp i norra Sverige.

Girjas är en sameby. Det är en slags organisation där medlemmarna arbetar med att föda upp renar. Många samer arbetar med att föda upp renar, ett djur som används för att få kött, mjölk och skinn.

Staten äger marken där Girjas sameby ligger. Men samerna i Girjas tycker att de har rätt att bestämma över området, eftersom det samiska folket har bott där så länge. Samerna vill också kunna bestämma vem som får fiska och jaga i området, så att det inte stör renarna.

Staten håller inte med om detta. De tycker att den som äger marken också ska bestämma över den.

Men domaren i tingsrätten håller med samerna. Han säger att samerna har brukat området genom att jaga och fiska där, i nästan tusen år. Därför har de rätt att bestämma över marken.

Samerna är Sveriges enda ursprungsbefolkning. De kommer från norra Sverige, och bodde där långt innan Sverige blev en stat. Samerna har ett eget språk som heter samiska. Det finns också samer som bor i Norge, Finland och Ryssland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista