Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell/TT.
Foto: Yvonne Åsell/TT.

Det är viktigt att ha rätt utbildning för att få jobb

2:14 min

Det finns många jobb att få i Sverige, men det är svårt att få ett jobb om man inte har rätt utbildning. Det står i en rapport som myndigheten Arbetsförmedlingen har gjort.

Arbetsförmedlingen är till för att hjälpa arbetslösa att få jobb. De ska också hjälpa företag och andra arbetsgivare att hitta rätt personer som kan jobba hos dem.

Varje år gör Arbetsförmedlingen en rapport om hur många jobb de tror finns i Sverige nästa år. I går presenterades rapporten som handlar om 2016.

Just nu finns det många arbeten att söka för till exempel ingenjörer, bilmekaniker, kockar och sjuksköterskor. Men det är mycket svårare att hitta ett jobb om du vill jobba med kultur eller media.

Håkan Gustavsson arbetar på Arbetsförmedlingen. Han säger att det finns många lediga jobb i Sverige just nu.

Men det är svårt att få ett jobb om man inte har ett gymnasiebetyg. Det innebär att man har gått i svenskt gymnasium, skolan man går i när man är mellan sexton och arton år gammal. Eller att Sverige har godkänt en liknande utbildning som man har fått från sitt gamla hemland, som till exempel A-levels eller baccalaureat.

Om man inte har en sån här utbildning är det mycket svårare att få ett jobb, säger Håkan Gustavsson.

– Jobbmöjligheterna för den som inte har en gymnasieutbildning är mycket begränsade. Man konkurrerar helt enkelt med väldigt många som har ett gymnasiebetyg som är komplett, säger Håkan Gustavsson.

Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen tycker att det behövs mer möjligheter för den som inte har gått på gymnasiet att kunna utbilda sig. Han tycker också att det behövs fler enklare jobb i Sverige.

– Dels handlar det om att man ska ge så många som möjligt en möjlighet att skaffa sig en komplett utbildning. Det handlar om behovet av fler Komvux-platser till exempel. Det handlar också om att jobb utan krav på meriter måste bli fler, säger Håkan Gustavsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista