Bamse with his "thunder honey". Copyright: Rune Andréasson
1 av 2
Bamse med sin "dunderhonung", som gör att han blir stark. Copyright: Rune Andréasson
Framför Seriegalleriet på Söder i Stockholmdär det visar Rune Andréassons första teckningar av Bamse. Foto: Olgica Lindquist, RadioSweden, SR.
2 av 2
Seriegalleriet i Stockholm visar teckningar av Bamse. Foto: Olgica Lindquist/ Sveriges Radio.

Sveriges mest kända seriefigur fyller 50 år

2:45 min

Sveriges mest kända seriefigur Bamse fyller 50 år i år. Bamse är en tecknad björn som blir världens starkaste björn när han äter en speciell sorts honung.

Det är Bamses farmor som lagar den speciella honungen, som kallas dunderhonung.

Bamse kallas också "världens snällaste björn", och han tycker inte om att slåss.

För femtio år sedan gjorde Sveriges Television (SVT) de första tecknade filmerna om Bamse, och en tidning började publicera tecknade serier om honom. 1973 fick seriefiguren en egen tidning. Serien Bamse har också översatts till andra språk, som ryska, tyska och finska.

Så här låter sången som finns med i filmerna om Bamse:

"Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss. Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås"

Bamse är en serie för barn. Serietidningen handlar ofta om äventyr, men också om saker som barn kan lära sig något av. Bamse står alltid på de svagas sida och har en stark känsla för rättvisa och moral. Han säger saker som "många små svaga kan tillsammans besegra den starke", och "det är modigt att våga säga att man är rädd."

Många har hyllat seriefiguren Bamse för hans känsla för rättvisa och moral, men andra har kritiserat serien för att vara vänsterpropaganda.

Många svenskar har vuxit upp med Bamse under sin barndom. En av dem är Per, som besöker en utställning på Seriegalleriet i Stockholm. På Seriegalleriet visar de just nu teckningar från gamla Bamse-tidningar.

Per berättar att han tyckte mycket om Bamse när han var barn, och att han brukade teckna av de bilder han tyckte var finast. Per beskriver Bamse som en svensk Disney-figur.

– De är lätt igenkännliga. Verkligen en svensk Disney. Jag var väldigt fascinerad av Bamse, och jag tecknade av de finaste bilderna själv och satte upp dem på vägen hemma, säger Per.

Under hela året kommer man fira i Sverige att Bamse fyller 50 år. Till exempel med utställningen på Seriegalleriet, och med teater och en ny långfilm.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista