Photo: Kirsty Wigglesworth / TT / AP
Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT / AP Foto: Photo: Kirsty Wigglesworth / TT / AP

FN tycker att Julian Assange har blivit orättvist behandlad

1:58 min

En grupp inom Förenta Nationerna, FN, tycker att svenska myndigheter har behandlat den kände journalisten Julian Assange fel.

Julian Assange blev misstänkt för sexbrott mot två kvinnor när han var i Sverige år 2010. Men Julian Assange åkte från Sverige innan polisen hade förhört honom, alltså frågat honom om vad som hade hänt. Sen dess har svenska myndigheter försökt få tag på Julian Assange.

Julian Assange har sökt skydd på Ecuadors ambassad i London i Storbritannien. Han har bott där i över två år nu. Eftersom det är en utländsk ambassad kan inte polisen i London ta fast honom.

Julian Assange startade internetsidan Wikileaks som har avslöjat många hemligheter, bland annat känslig information om amerikansk militär.
Julian Assange är rädd för att han ska bli skickad till USA och få ett straff där. Om han kommer till Sverige för att prata med polisen här, tror han att att de ska skicka honom till USA.

Nu har en grupp inom FN tittat på fallet, och de tycker att svenska och brittiska myndigheter har behandlat Julian Assange orättvist. De tycker att han är som en fånge på Ecuadors ambassad.

Men Sverige och Storbritannien håller inte med FN-gruppen. De tycker att Julian Assange själv har valt att gömma sig på Ecuadors ambassad.

Det är inte klart vad som kommer hända nu. Men myndigheter i Sverige säger att Julian Assange fortfarande är misstänkt för sexbrott och att polisen här vill förhöra honom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista