Artister i Göteborg Melodifestivalen 2016
Artisterna som tävlar i Melodifestivalen på lördag. Foto: Ronnie Ritterland/SR

På lördag börjar Melodifestivalen

Det är en tradition, säger Kris Boswell
2:25 min

På lördag börjar ett tv-program som heter Melodifestivalen att visas på tv. Det är ett av de mest populära tv-programmen i Sverige.

Kris Boswell är expert på Melodifestivalen. Kris, kan du berätta vad Melodifestivalen är för program?

– Melodifestivalen är en musiktävling. Man väljer Sveriges bästa låt, och då får den låten representera Sverige i en annan tävling i Europa.

Och den tävlingen heter Eurovision Song Contest.
Är det en viss typ av musik som man spelar i Melodifestivalen?

– Förut var det det. När jag var ung. Då var det en viss typ som kallas schlager. Det var en lätt typ av popmusik som tävlade. Men de senaste åren så har andra typer av musik fått höras i Melodifestivalen. Det har varit rap-låtar, det har varit country, och rockmusik.

Melodifestivalen är väldigt populär i Sverige. Det är många som tittar på varje program, och tidningarna skriver mycket om tävlingen. Varför tror du att det är så populärt?

– Det finns en tradition. Den här tävlingen började på 1950-talet. Det kommer tillbaka varje år, och många av dem är samma artister som man känner igen. Och låtarna blir hit-låtar i Sverige, de blir väldigt populära. Och det blir ett program där alla tittar, och sen dagen efter pratar man med sina vänner och säger: "såg du det där?". Det finns inte många program i Sverige längre som är sådär, att väldigt många tittar.

Det är alltså den som vinner den svenska Melodifestivalen som får tävla i den stora tävlingen Eurovision song contest, där många europeiska länder är med. Och den tävlingen är i Sverige i år.

– Där är det över 40 länder som ska tävla i maj.

Kris, tycker du att det ska bli roligt att Melodifestivalen börjar på lördag?

– Det blir fantastiskt roligt!

På lördag kan man se Melodifestivalen på tv, eller lyssna på den på radion.

Här kan du lyssna på Melodifestivalen i radion.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".