Foto: TT
De statliga myndigheterna ska enligt regeringsbeslutet fram till 2018 ta fram minst 1000 praktikplatser per år för nyanlända. Foto: TT

Statliga myndigheter ska ge praktikplatser till nyanlända

1:48 min

Regeringen har bestämt att de myndigheter som staten bestämmer över ska ha minst 1 000 praktikplatser för nyanlända invandrare varje år.

Praktik betyder att man får prova att arbeta på en arbetsplats, för att få erfarenhet och lära sig om jobbet. Man kan säga att det är som en blandning av arbete och utbildning.

Praktikplatserna ska hjälpa nya invandrare som har uppehållstillstånd att komma in på arbetsmarknaden och att snabbare lära sig svenska.

Civilministern Ardalan Shekarabi säger att det är viktigt att både staten och olika företag tar ansvar för att nyanlända invandrare ska få jobb.

– Vi har sett många bra initiativ i den privata sektorn, där privata företag och näringslivet har tagit ett stort ansvar för att underlätta etableringen av nyanlända. Och här är det naturligtvis viktigt att också den statliga sektorn tar sitt ansvar.

Det finns ungefär 450 myndigheter som staten bestämmer över i Sverige, och nästan alla måste nu ha praktikplatser. Det är Arbetsförmedlingen som ska dela ut praktikplatserna.

Mathias Wahlsten som arbetar på Arbetsförmedlingen tycker att det här är ett bra beslut från regeringen. Men han säger också att det behövs många fler praktikplatser för nyanlända invandrare i Sverige.

– Tittar vi i den här enskilda satsningen så är det naturligtvis så att vi behöver få tillgång till fler praktikplatser. Vi ser ju att vi behöver ha fler arbetsgivare i alla kategorier som vill vara med och ta emot nyanlända och inkludera dem på den svenska arbetsmarknaden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista