Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på lätt svenska för dig som är ny i Sverige.

I dag äter vi många semlor

Det finns många olika versioner av semlor
2:14 min
Smarriga semlor. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges Radio.
1 av 4
På fettisdagen äter man semlor. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges Radio.
Rafiq Rather på Finbageriet Kamraterna i Norrköping. Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio.
2 av 4
Rafiq Rather bakar semlor på Finbageriet Kamraterna i Norrköping. Foto: Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio.
Minisemlor går bra.
3 av 4
De senaste åren har det blivit modernt att göra nya sorters semlor. Här några minisemlor. Foto: Sveriges Radio
Semmelwrap. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
4 av 4
Och här är en semmelwrap. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

I dag är det fettisdagen i Sverige. Det är en dag då man enligt traditionen äter bakverket semla.

En semla är en vetebulle med kardemumma i, som man fyller med mandelmassa och vispad grädde. 

Semlor är väldigt populära i Sverige. Varje år äter svenskarna ungefär fem miljoner semlor på fettisdagen.

Fettisdagen kommer från en kristen tradition. Det är den sista dagen innan fastan vid den kristna högtiden påsk. Under fastan äter eller dricker man inte något under en stor tid av dygnet. Därför skulle man äta något extra fett på fettisdagen. Det är inte så många kristna i Sverige som fastar nu för tiden, men fettisdagen finns kvar.

Länge var det bara på fettisdagen i februari som man kunde köpa semlor i Sverige. Men numera är det vanligt att de finns att köpa på caféer och bagerier redan i december, direkt efter jul.

Nu finns det också olika versioner av semlan att köpa. Till exempel små minisemlor, semlor med vaniljkräm istället för mandelmassa, eller semlor i andra former. Man kan också äta semlan i en tallrik med varm mjölk. Då kallas den hetvägg.

På Solhaga bageri i Slöinge i Västra Sverige är det många som vill köpa semlor i dag. Sara Wennerström är chef för bageriet, och hon säger att de har planerat att baka 2 000 semlor i dag.

– Vi har nästan 600 beställda i dag, och och sen blir det att vi bakar löpande under dagen. Vi har gjort 80 kilo fyllning som vi tänker räcker till 2000. Så får vi se var vi hamnar. Vi bakar på under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".