Cecilia Bartoli och Max Martin vinner polarpriset 2016
Cecilia Bartoli och Max Martin vinner polarpriset 2016 Foto: TT

Operasångerska och hitproducent får musikpriset Polarpriset

Ett pris för populärmusik och ett pris till klassisk musik
2:12 min

I dag har man berättat vilka som får det stora musikpriset Polarpriset i år. Det blev operasångerskan Cecilia Bartoli från Italien och låtskrivaren och musikproducenten Max Martin från Sverige.

Max Martin heter egentligen Martin Sandberg. Han är en av världens mest framgångsrika producenter och låtskrivare.

Han har varit med och gjort många låtar som har blivit väldigt populära i hela världen. Till exempel låtar av Britney Spears, Backstreet Boys, Celine Dion och Taylor Swift. 

De som bestämmer vem som ska få Polarpriset, juryn, har berättat varför de ger priset till Max Martin. De säger att ingen annan låtskrivare än Max Martin har skrivit låtar som fått större spridning de senaste 20 åren.

Operasångerskan Cecilia Bartoli är en stor stjärna inom klassisk västerländsk musik. Hon sjunger bland annat musik från barocktiden, alltså 1600-talet. Juryn säger att Cecilia Bartoli har utvecklat sången som konstart.

Polarpriset är ett svenskt pris som delas ut varje år, sedan 1992. Varje år ger man två pris: ett för populärmusik och ett för klassisk musik. Några av de som tidigare fått priset är Bruce Springsteen och Ennio Morricone.

Max Martin och Cecilia Bartoli får en miljon kronor var som pris. Polarpriset kommer att delas ut på en ceremoni i Stockholm den 16 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".