En person öppnar en lägenhetsdörr. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Istället för ett asylboende kan man ha eget boende. Det kallas "ebo". Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Många asylsökande bor i eget boende

Kan bli trångt och vara svårt att läsa läxor
1:43 min

Det senaste året har det blivit många fler asylsökande som bor i eget boende.

Eget boende kallas "ebo". Det betyder att den som är asylsökande själv hittar någonstans att bo, istället för att bo på ett speciellt hem för asylsökande. 

Då är det vanligt att man bor hemma hos släktingar eller vänner. Just nu är det brist på platser på asylboenden, så många uppmuntras att ordna eget boende.

I början av det här året bodde nästan 48 000 asylsökande på eget boende, enligt Migrationsverket. Det är nästan dubbelt så många som för ett år sedan.

Eget boende kan vara bra för integrationen, genom att man snabbare kommer i kontakt med det svenska samhället. Men det kan också vara ett stort problem, eftersom många måste bo tillsammans i samma lägenhet.

I Södertälje finns inga asylboenden, så alla asylsökande som kommer dit får hitta eget boende.

Boel Godner är kommunalråd i Södertälje. Hon tycker inte att ebo fungerar bra. Hon är orolig för att barn inte ska klara av skolan när det inte finns lugn och ro hemma.

– Det blir ofta en frustrerad situation hemma. Oroligt. Får vi stanna eller inte? Var ska vi bo nästa gång? Detta påverkar barn alldeles för mycket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".