Den tecknade omslagsbilden till boken "Askungen i Rinkeby". Foto: Veli Brijani/Sveriges Radio.
1 av 2
"Askungen i Rinkeby" är skriven av barn. Foto: Veli Brijani/Sveriges Radio
Författaren Gunilla Lundgren och barnen på Askebyskolan i Rinkeby som tillsammans har skrivit Askungen i Rinkeby. Foto: Veli Brijani/Sveriges Radio.
2 av 2
Författaren Gunilla Lundgren och barnen på Askebyskolan i Rinkeby har skrivit "Askungen i Rinkeby". Foto: Veli Brijani/Sveriges Radio.

Barn i Rinkeby har skrivit en ny Askungen-saga

1:52 min

I Rinkeby i Stockholm har romska barn skrivit en bok tillsammans med en författare. Boken är en ny version av den klassiska sagan Askungen.

Författaren Gunilla Lundgren läste den gamla sagan Askungen tillsammans med barnen, och sedan skrev de sin egen version av den. De har till exempel bytt ut Askungens systrar till två bröder.

Boken heter Askungen i Rinkeby och handlar om en tjej som tycker om att dansa, sjunga och spela fotboll. Hon vill inte att hennes två äldre bröder ska bestämma över henne. Hon vill vara fri.

Författaren Gunilla Lundgren säger att hon ville skriva något roligt tillsammans med de romska barnen, om en tjej som klarar sig bra.

– Jag ville göra något roligt. För att jag tycker att romska barn får läsa mycket som är om sorgliga saker. Det finns också sorgliga saker i den romska kulturen. Men nu måste vi göra något roligt, om en tjej som klarar sig, säger Gunilla Lundgren.

Boken är på två olika språk: svenska och romani. Romani är språket som folkgruppen romer talar. Romer bor i många olika länder, bland annat i Sverige.

Boken Askungen i Rinkeby kommer i mars och det är många som ser fram emot det. En av dem är Felicia Daniel, 14 år, som varit med och skrivit boken.

– Den här boken är baserad på den riktiga Askungen. Det finns så många olika versioner av den och nu har vi gjort vår lilla egna version på romani, säger Felicia Daniel.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista