En handskriven skylt på Stockholms central där någon skrivit "Welcome to sweden" på engelska och arabiska. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Skylt på Stockholms Central i höstas. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringen vill ha hårdare asylregler

2:18 min

Regeringen har skrivit ett förslag om hårdare asylregler. Det är för att regeringen vill minska antalet människor som söker asyl i Sverige.

Regeringen vill att alla uppehållstillstånd ska vara tidsbegränsade, förutom för de som kommer till Sverige som kvotflyktingar. När det tidsbegränsade uppehållstillståndet tar slut kan det bli permanent, om man har jobb och kan försörja sig.

Ett undantag är barn och barnfamiljer som sökte asyl före den 24 november 2015. De ska fortfarande kunna få permanent uppehållstillstånd.

Regeringen vill också att det ska bli svårare för den som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd att ta hit sina familjemedlemmar. Det ska till exempel vara hårdare krav på att man kan försörja både sig själv och den familjemedlem man vill ta hit. Alltså att man har pengar så det räcker till alla i familjen.

Ulrika Årehed Kågström är chef på hjälporganisationen Röda Korset i Sverige. Hon är kritisk till att regeringen vill ha hårdare regler för att man ska kunna återförenas med sin familj.

– Det innebär att det kan ta flera år för människor som har flytt till Sverige och söker skydd att kunna återförenas med sin make, maka eller sina barn. Och i vissa fall kan det vara näst intill omöjligt, säger Ulrika Årehed Kågström.

Regeringen har redan tidigare berättat att de vill göra de här sakerna. Men nu har de ändrat på några saker, och skrivit ett förslag på en ny lag.

Nu ska flera andra myndigheter och organisationer säga vad de tycker om förslaget. Efter det kommer riksdagen, det svenska parlamentet, att rösta om förslaget.

Regeringen vill att de nya reglerna ska gälla i tre år från och med den 31 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista