Utrikesminister Margot Wallström (S), Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry.
Utrikesminister Margot Wallström (S), Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Matthias Schrader / TT

Vapenvila i Syrien inom en vecka

1:29 min

Det ska bli en vapenvila i Syrien, inom en vecka. Vapenvila betyder att de som strider mot varandra ska sluta strida under en tid.

Det har sjutton stora länder som just nu har ett toppmöte i Tyskland kommit överens om. De kom också överens om att nödhjälp ska skickas till de områden i Syrien där människor behöver mycket hjälp med mat, vatten och mediciner.

Det var utrikesministrarna från Ryssland och USA som presenterade nyheten i natt.

Och Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att hon är ganska optimistisk till att vapenvilan verkligen ska bli av.

– Jag är försiktigt optimistisk, säger Margot Wallström.

På måndag ska utrikesministrarna i Europeiska Unionen, EU, diskutera Syrien. Margot Wallström tycker att man redan nu ska diskutera hur EU kan hjälpa till att bygga upp Syrien igen, om det blir fred.

– EU:s roll måste vara att vara en viktig partner i allt detta. Man måste börja resonera redan nu om återuppbyggnad så att man också är förberedd, om man ser att det verkligen håller i sig, så att man kan komma närmare freden, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista