Foto: Bertil Ericson & Vilhelm Stokstad / TT
Foto: Bertil Ericson & Vilhelm Stokstad / TT

Ekonomer vill ha jobb med lägre löner

Minimilönen måste bli ännu lägre, tycker ekonomerna
2:25 min

Arbetslösheten bland personer som är födda utomlands är hög i Sverige. Därför kommer nu många förslag om hur man ska skapa fler jobb.

Det finns fyra borgerliga partier i Sverige: Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Alla de partierna har presenterat förslag som ska göra att det blir billigare för företag att anställa nyanlända personer. Antingen vill de att lönerna ska vara lägre eller att skatten på arbete sänks.

Men partierna i regeringen – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – och Vänsterpartiet är emot detta.

Idag kom också ett förslag från några kända och viktiga ekonomer. De tycker att det behövs en ny typ av jobb med mycket lägre löner än idag, för att skapa fler jobb.

Lars Calmfors är en av ekonomerna. Han säger att jobben med låg lön skulle vara till för personer som är nya på arbetsmarknaden och inte kan få något annat jobb. Till exempel nyanlända invandrare med låg utbildning, men också ungdomar.

– Det skulle inte enbart vara avsett för invandrare utan det skulle också kunna gälla ungdomar, säger Lars Calmfors.

Det finns något som kallas minimilön i Sverige. Det är den lägsta summan som arbetsgivaren får betala i lön till den som arbetar. Ekonomerna tycker att den summan måste bli ännu lägre, för att fler människor i Sverige ska kunna få ett jobb.

Organisationen LO jobbar för arbetarnas rättigheter. Många fackförbund ingår i LO. Ola Pettersson arbetar på LO, och han är kritisk till ekonomernas förslag. Han tror att det kan göra att lönen sänks också för andra arbeten.

– Vår bedömning är att det skulle sprida sig till andra delar av arbetsmarknaden, och det finns en risk att det skulle sänka lönerna för väldigt många, säger Ola Pettersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".