Cecilia Holmgren och Emma Hammar
Cecilia Holmgren och Emma Hammar har startat Kompisbyrån. Foto: Siri Hill / SR Radio Sweden

De hjälper nyanlända och svenskar att bli kompisar

"Det handlar om gemenskap i samhället"
2:16 min

Det kan vara svårt för nyanlända invandrare och svenskar att få kontakt med varandra. Därför har Emma Hammar och Cecilia Holmgren startat ett projekt som heter Kompisbyrån.

Kompisbyrån hjälper nyanlända och svenskar i Stockholm att få kontakt med varandra.

Om man vill vara med går man in på Kompisbyråns webbsida och anmäler sig. Man skriver vilka intressen man har, och så parar de ihop en med någon som har liknande intressen. Sedan träffas man och till exempel dricker kaffe, och pratar och övar på svenska tillsammans.

Cecilia Holmgren säger att Kompisbyrån är till för att man ska träffa nya människor och skapa större gemenskap i samhället.

– Att människor ska mötas som två individer och prata med varandra. För när man pratar med varandra då uppstår det liksom ett samförstånd som inte uppstår när man bara tittar på varandra och går förbi varandra. Alltså det handlar om gemenskap i samhället, säger Cecilia Holmgren.

Cecilia Holmgren och Emma Hammar startade Kompisbyrån 2014. Nu är det flera tusen personer från 79 olika länder som har fått kontakt med varandra genom dem.

Cecilia Holmgren och Emma Hammar berättar att de lägger ner mycket arbete på Kompisbyrån. De tycker att det behövs fler projekt i samhället för att förbättra integrationen mellan nyanlända invandrare och svenskar.

Och de tycker att det behövs mer ekonomiska bidrag från staten för sådana här projekt. Cecilia Holmgren säger att hon och Emma Hammar lägger ner mycket tid på att söka bidrag.

– Det är mycket pengar som satsas på integrationsfrämjande insatser från civilsamhället. Men det är inte så lätt att få de tag i de pengarna. Det är en utmaning, men vi kämpar på, säger Cecilia Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".