Dörrmatta och skor vid asylboende.
1 av 2
Enligt lagen kan Migrationsverket tvinga kommuner att ta emot flyktingbarn som kommer till Sverige utan familj. Foto: Yvonne Åsell/TT
Olle Reichenberg är kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.
2 av 2
Olle Reichenberg är kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Rika kommuner placerar ensamkommande i andra kommuner

"Vi har inte lyckats få fram fler familjehem"
2:45 min

Många kommuner som tar emot flyktingbarn och ungdomar som kommit ensamma till Sverige placerar sedan barnen i andra kommuner.

Enligt lagen kan Migrationsverket tvinga kommuner att ta emot flyktingbarn som kommer till Sverige utan familj.

Den lagen finns för att fler kommuner ska dela på ansvaret för de ensamkommande barnen och ungdomarna. Tidigare var det många kommuner som inte tog emot några ensamkommande barn alls, samtidigt som andra kommuner tog emot många barn.

Men när Migrationsverket bestämmer att en kommun ska ta emot ett ensamkommande barn, kan den kommunen sedan välja att betala för att barnet ska bo i en annan kommun.

Till exempel kommunerna Danderyd och Vaxholm, som ligger nära Stockholm, har gjort så. De är rika kommuner, där det bor få invånare med utländsk bakgrund.

Danderyd har ansvar för 62 ensamkommande barn, men bara tre av dem bor i Danderyd. Vaxholm har ansvar för 23 ensamkommande barn, men bara ett av dem bor i Vaxholm. De flesta av barnen bor alltså i andra städer, fast det är Danderyd och Vaxholm som betalar för dem.

Sophia Öhvall Lindberg arbetar på Migrationsverket. Hon säger att det inte är meningen att kommunerna ska göra så här. Det är meningen att barnen ska fördelas mer jämnt mellan olika kommuner, säger hon:

– Syftet att skapa en jämnare fördelning, det uppnås ju inte om kommuner inte är solidariska med varandra, och ser till att man i första hand tar hand om de barn som man har fått anvisat till sig.

I Danderyd är Olle Reichenberg chef för kommunens styrelse. Han säger att Danderyds kommun helt enkelt inte har hittat tillräckligt många familjer som vill ta hand om ett ensamkommande barn:

– Det är ju inte så jättelätt att få tag på familjehem, eftersom det kommer så väldigt många ensamkommande barn. Och jag kan önska att vi skulle kunna ha fler egna familjehem i Danderyd, men vi har inte lyckats få fram fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".