Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)
Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) berättar om en utbildning om svensk jämställdhet. Foto: Jessica Gow/TT, Vilhelm Stokstad/TT

Nyanlända ska lära sig om jämställdhet

1:18 min

Regeringen vill att nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar ska lära sig om jämställdhet och kvinnors rättigheter i Sverige.

Barn- och jämställdhetsministern Åsa Regnér har berätta detta för tv-kanalen TV4. Hon säger att utbildningen bland annat ska handla om jämställdhet, respekt och om kvinnors och mäns ställning i det svenska samhället.

Åsa Regnér säger att många ensamkommande barn kommer från länder där kvinnors ställning i samhället är mycket annorlunda mot i Sverige. Och där flickor och pojkar inte träffar varandra så mycket.

Därför är det viktigt att man får lära sig om Sverige, säger Åsa Regnér.

– I en del länder som ensamkommande kommer ifrån så vet jag att man har kanske en uppväxt som är könssegregerad, det vill säga att flickor och pojkar nästan aldrig träffar varandra. Det är klart att man då behöver ha kunskap om hur Sverige fungerar.

Om några månader kommer regeringen att berätta mer om hur den här utbildningen ska gå till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista