Ett Saab 340AEW flygplan med ett Erieye radarsystem. Foto: JOHAN NILSSON / TT
Ett Saab 340AEW flygplan med ett Erieye radarsystem på ryggen. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Kritik mot att företaget Saab vill sälja radarsystem till diktatur

"Det är inte en demokrati"
2:50 min

Det svenska företaget Saab vill sälja ett militärt radarsystem till Förenade arabemiraten.

Saab är ett företag som tillverkar produkter till militären, till exempel vapen, stridsflygplan och system för övervakning. Saab har gjort ett avtal med Förenade arabemiraten om att sälja radarsystemet Erieye till landet.

Nu kommer det kritik mot denna affär, eftersom Förenade Arabemiraten är en diktatur som inte respekterar mänskliga rättigheter. Landet deltar också i en väpnad konflikt i Jemen.

I Sverige finns det regler om vilka länder man får sälja vapen och andra militära produkter till. Landet får till exempel inte vara i väpnad konflikt med ett annat land. Och det får inte vara ett land där mänskliga rättigheter kränks.

Politikern Stig Henriksson från Vänsterpartiet tycker inte att Saab ska få göra sin affär med Förenade arabemiraten. Stig Henriksson tycker att Förenade arabemiraten är ett sånt land som Sverige inte ska få sälja vapen och andra militära produkter till.

– De kränker grovt de mänskliga rättigheterna. De är inte någon demokrati, och de är inblandade i ett krig, säger Stig Henriksson.

Ett svenskt företag som vill sälja vapen till ett annat land måste få tillstånd från en myndighet som heter Inspektionen för strategiska produkter. Det förkortas ISP.

Just nu arbetar ISP med att bestämma om Saabs affär med Förenade arabemiraten ska tillåtas eller inte. Christer Ahlström är chef för ISP. Han säger att Förenade arabemiraten faktiskt inte är i konflikt med en annan stat. Landets attacker i Jemen är riktade mot Huthirebellerna.

Christer Ahlström vill inte säga något om vad myndigheten ISP kommer bestämma. Men han säger att de följer utvecklingen i Förenade arabemiraten och regionen där landet ligger.

– Man ska inte exportera om det är frågan om allvarliga överträdelser mot internationell humanitär rätt. Och vi följer ju givetvis utvecklingen väldigt noga i regionen, säger Christer Ahlström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".