Riksdagens plenisal. Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT.
Den svenska riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT.

De flesta vill inte ha ett extra politiskt val innan valet 2018

Det finns en del som är missnöjda och vill ha extra val
3:07 min

Just nu är det mycket diskussion i Sverige om hur stark eller svag regeringen är.

Det är partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet som sitter i regeringen, men de har inte majoritet i det svenska parlamentet – riksdagen.

De andra partierna har alltså tillsammans fler platser i riksdagen än vad regerings-partierna har. Det betyder att det är svårt för regeringen att bestämma saker, eftersom de andra partierna kan rösta emot regeringens förslag.

Därför finns det politiker som vill att partierna som är i opposition ska fälla regeringen. Alltså göra så att regeringen måste avgå, och att det blir ett extra val.

Men de flesta svenskar vill inte att det ska bli ett extra politiskt val, innan det vanliga valet som kommer 2018. Det visar en undersökning som analysföretaget Novus har gjort för Sveriges Radio.

Förra veckan frågade Novus ungefär 1000 personer om de vill ha ett nyval. 60 procent av de som svarade sa att det inte vill ha det.

Fredrik Furtenbach är journalist på Sveriges Radio, och han är expert på politik. Han tror att många människor inte är intresserade av att gå och rösta en gång till innan det vanliga valet. Han tror att det mest är personer som är extra intresserade av politik som vill ha ett extra val.

– Jag tror att det är så att för den som inte själv är politiker, eller inte är specialintresserad av politik, så framstår det nog inte alltid som så lockande att få rösta en gång till. Jag tror lite grann att det har att göra med intresse helt enkelt, säger Fredrik Furtenbach.

Det finns många politiker från de borgerliga partierna som vill fälla regeringen och ha ett extra val. Men de som leder partierna har sagt att de inte vill det.

En anledning är att det inte är säkert att de skulle få tillräckligt många röster i ett nytt val. Då kanske det inte blir någon förändring mot hur det är idag.

Det enda partiet som har sagt att de vill ha ett extra val är Sverigedemokraterna. De samarbetar varken med regeringen eller de borgerliga partierna.

Sverigedemokraternas stora fråga är att de är mycket kritiska till invandring. De andra partierna tycker att Sverigedemokraterna är för främlingsfientliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".