Kuvert med Din allmänna pension. Foto: Maja Suslin / TT
Nu kommer de orange kuverten med information om pensionen. Foto: Maja Suslin/TT.

Information om pensionen på andra språk

2:09 min

Myndigheten som har hand om pensioner satsar nu på att ge information på andra språk än svenska.

När du arbetar tjänar du in pengar till din pension. Pensionen är den inkomst man har när man har fyllt 65 år och har slutat arbeta.

Varje år skickar Pensionsmyndigheten brev till alla svenska medborgare som är över 28 år gamla och har arbetat och betalat skatt i Sverige. I brevet står det hur mycket pengar man har tjänat in till pensionen hittills.

Men det kan vara svårt att förstå vad det står i brevet från Pensionsmyndigheten. Därför ger myndigheten också information på andra språk än svenska.

Monica Petersson arbetar på Pensionsmyndigheten. Hon berättar att de har varit i områden där det bor många människor som pratar andra språk, och pratat med dem om pension.

– Vi har varit ute och pratat en hel del i olika områden där det finns väldigt många människor med invandrarbakgrund, och kanske människor som inte har det så lätt med svenskan. Och då har vi haft med oss människor som kan lite olika andra språk, och så pratar vi om vad som är viktigt med pensionen.

Man kan också ringa till Pensionsmyndigheten och få hjälp på sitt eget språk. En dag i veckan finns det tolkar på olika språk som man kan ringa till.

Monica Petersson säger att man också kan få hjälp från Pensionsmyndigheten om man har tjänat in pension i det land man flyttat från.

– Om man har pension från det land man kommer ifrån, då kan det vara bra att veta att vi kan hjälpa till med vart man ska vända sig. Och också om man flyttar hem till sitt land där man kommer ifrån, senare i livet, så kan det vara bra att meddela sin adress till oss så vi vet vart vi ska skicka information.

Här kan du läsa mer om pension på olika språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista