Statsminister Stefan Löfven på plats vid toppmötet i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven på plats vid toppmötet i Bryssel. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.

Flyktingar ska delas upp mellan EU-länderna

1:44 min

Ledarna för alla länder i Europeiska Unionen, EU, har bestämt att flyktingar inte ska få bestämma vilket land de ska söka asyl i. Länderna i EU ska istället dela upp flyktingarna mellan varandra.

Alla EU-länders ledare hade ett möte i Bryssel i Belgien i går. Då diskuterade de bland annat hur EU:s länder ska ta hand om alla flyktingar som kommer till EU.

De asylsökande flyktingar som har kommit till EU är väldigt ojämnt fördelade mellan länderna.

Vissa länder har tagit emot många asylsökande. Till exempel Tyskland och Sverige. Andra länder har tagit emot få asylsökande. Till exempel Tjeckien och Polen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att det är viktigt att alla 28 medlemsländer i EU hjälps åt att ta hand om dem som vill söka asyl i EU. Och därför ska inte flyktingar själva få välja vilket land de ska söka asyl i.

– Om vi ska klara detta tillsammans så är det helt nödvändigt att de 28 medlemsländerna hjälps åt. Då måste det innebära också att den enskilde får söka asyl. Men man får inte bestämma vilket land man ska söka asyl i.

Ledarna för EU-länderna har inte bestämt hur detta ska fungera. De har inte heller bestämt när denna regel ska börja gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista