Medaljer i ungdoms-OS
Johanna Hagström, till vänster, tog ett silver under ungdoms-OS i Lillehammer. Foto: Thomas Lovelock/TT

Olympiska spelen för ungdomar

"De åker hit för att lära sig att tävla"
1:58 min

Just nu pågår de Olympiska spelen för ungdomar, i Lillehammer i Norge. Tävlingen kallas ungdoms-OS.

Över 1000 personer som är mellan 15 och 18 år gamla tävlar i de olympiska vintersporterna. Till exempel skidor, ishockey och konståkning.

De som tävlar kommer från många olika länder. Tävlingen är som en miniversion av det riktiga OS, som arrangeras var fjärde år.

Johanna Hagström är 17 år, och åker längdskidor. Hon har redan vunnit en guldmedalj och en silvermedalj i ungdoms-OS i år. Hon säger att det är mer än hon hade hoppats på.

– Innan jag kom hit så hade jag bara tänkt kanske en topp 5-placering som största målet. Så att komma härifrån med ett guld, ett silver och en fjärdeplats är ju bara i drömmarnas värld, kan man säga!, säger Johanna Hagström.

Ungdoms-OS är till för att ungdomar som håller på med sport ska lära sig och dela sina kunskaper med varandra.

Mårten Fredriksson är en av ledarna för Sveriges grupp. Han säger att ungdoms-OS är viktigt för ungdomarna. De får uppleva en internationell miljö och prova på en tävling på hög nivå.

– För en del av de som är här är det ju första gången de är i en internationell miljö. De åker hit för att lära sig att tävla, på högsta nivån, säger Mårten Fredriksson.

Ungdoms-OS i Lillehammer pågår till och med söndag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".