En person står och tittar mot ett hyreshus. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio.
Det är svårt att hitta nånstans att bo i Sverige. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Det är mycket stor brist på bostäder i hela landet

Det har aldrig varit så här stor brist på bostäder
3:40 min

Det är mycket svårt att hitta någonstans att bo i Sverige. Det är brist på bostäder i de flesta kommuner. 

Det rapporterar Sveriges Television, SVT. De har frågat alla kommuner i Sverige. 250 av landets 290 kommuner har svarat att de har för få bostäder.

Det har aldrig varit så här stor brist på bostäder i Sverige tidigare.

Det finns bara tre kommuner i Sverige som har många lediga bostäder: Haparanda, Åsele och Hultsfred.

Boverket är en myndighet som arbetar med hur man ska bygga bostäder i samhället. Peter Karpestam jobbar på Boverket. Han säger att det har byggts för lite bostäder i Sverige under många år.

Nu växer befolkningen snabbt, bland annat för att det har kommit många flyktingar till Sverige. Peter Karpestam säger att bristen på bostäder är akut.

– Situationen som vi har nu är akut. Oavsett hur väl fungerande bostadsmarknad vi har, så skulle vi haft problem just nu. Men nu har det under ett antal år, även innan den här stora flyktingvågen, pratats om brist på bostäder och att bostadsmarknaden har stora problem. Vi står inför väldigt stora utmaningar, säger Peter Karpestam.

Myndigheten Boverket säger att man behöver bygga 700 000 nya bostäder i Sverige fram till år 2025, för att det ska räcka till alla invånare. Det betyder att man behöver bygga dubbelt så snabbt som i dag.

Bristen på bostäder är en viktig politisk fråga. Regeringen har bjudit in alla partier förutom Sverigedemokraterna för att tillsammans diskutera det.

De ska bland annat diskutera om det går att ha enklare regler för hur företag får bygga hus. De ska också diskutera vad det ska vara för hyror. Diskussionen ska vara färdig om några månader.

Många som letar efter en bostad hittar bara lägenheter med andrahandskontrakt. Det innebär att det är en person som har kontrakt på lägenheten, och sen hyr ut den till en annan person.

Man får bara hyra en lägenhet i andrahand under en viss tid. Därför är det en osäker situation. Och hyran är ofta mycket hög.

Josefin Skogetun bor i Sundbyberg med sin dotter. Hon har inte fått något eget kontrakt på en lägenhet. Hon hyr lägenheter i andrahand, och har varit tvungen att flytta många gånger de senaste åren.

– Jag har flyttat runt med min dotter sedan 2011. Och nu är vi på väg att flytta en fjärde gång. Innan det här så var det ett andrahandskontrakt på ett år. Och innan det så bodde vi i en källarlokal som egentligen var en arbetslokal, säger Josefin Skogetun till SVT.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".