En skurborste och kastruller på en spis. Foto: Kent Skibstad och Pontus Lundahl / TT.
När fler konkurrerar om svartjobben går lönerna ner. Foto: Pontus Lundahl och Kent Skibstad / TT.

Lönerna för svarta jobb har minskat kraftigt

3:48 min

Det har kommit väldigt många flyktingar till Sverige den senaste tiden. Det betyder att det är fler människor i Sverige som söker ett arbete.

Då blir det också fler som konkurrerar om de olagliga jobb där man inte får kontrakt och inte får en riktig lön som man betalar skatt på. Det kallas svarta jobb.

Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot har gjort en undersökning som visar att lönerna på de svarta jobben har blivit mycket lägre den senaste tiden.

En kille från Syrien berättade att han arbetat som diskare på en restaurang. Han jobbade tolv timmar om dagen och fick bara ha en lunchrast på 15 minuter.

Han fick ungefär 6 000 kronor i lön per månad. Han säger att för tre månader sedan kunde man få 8 000 kronor i lön för samma jobb.

Pia Bergman arbetar på myndigheten Skatteverket. Hon säger att när det är fler nyanlända som vill ha arbete blir lönerna på de svarta jobben lägre.

Hon säger att arbetssituationen kan vara som att man är en slav.

– Jag kan se att det finns många fler nu som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Och när det finns det så finns det många fler människor som kan utnyttjas. Att jobba för slavliknande löner, under slavliknande förhållanden, säger Pia Bergman.

I Sverige finns det lagar som bestämmer hur många timmar en person får arbeta varje dag, och hur lång rast man ska ha. Det finns också regler som bestämmer hur mycket lön man ska få.

Det finns något som kallas minimilön. Det är den lägsta summan som arbetsgivaren får betala i lön till den som arbetar.

Men svarta jobb betyder att det är ett jobb där arbetsgivaren inte bryr sig om de här lagarna och reglerna.

Många som har svårt att få ett arbete känner att ett svart jobb är den enda lösningen. Och det är många som blir utnyttjade och måste jobba väldigt många timmar för en väldigt låg lön.

Pia Bergman på Skatteverket säger att antalet människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd kommer att öka.

Det kan till exempel vara att man har fått avslag på din asylansökan, men stannar kvar i landet och gömmer sig. Det kallas att man är papperslös.

Många papperslösa har svarta jobb. Det finns en organisation som hjälper papperslösa människor som blir utnyttjade på sitt arbete. Den heter Fackligt center för papperslösa.

Sten-Erik Johansson är chef på Fackligt center för papperslösa. Han har märkt att lönerna för svarta jobb har minskat jättemycket. Han säger att en del löner har halverats, alltså minskat med 50 procent:

– En månadslön, med heltid, på 6 000 kronor, det är ju ingenting. Så att har de tidigare, för ett år sedan kanske, haft tio-, tolv-, trettontusen kronor, då är det en halvering, säger Sten-Erik Johansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista