Frida Hansdotter, Mattias Hargin, Maria Pietilä Holmner och André Myhrer.
1 av 2
Frida Hansdotter, Mattias Hargin, Maria Pietilä Holmner och André Myhrer är de svenskar som är med i tävlingen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Frida Hansdotter tog två pallplaceringar i Aspen. Foto: AP Photo/Nathan Bilow/TT
2 av 2
Frida Hansdotter vid en tävling i USA förra året. Foto: AP Photo/Nathan Bilow/TT

Internationell tävling i skidor i Stockholm

2:33 min

Ikväll tävlar några av världens bästa skidåkare i Stockholm. Det är en tävlig i utförsåkning, då man åker skidor utför en brant backe.

Tävlingen är en del av den internationella tävlingen som kallas den alpina världscupen. Det här är första gången någonsin en tävling som är en del av den alpina världscupen arrangeras i Stockholm.

Backen där tävlingen är heter Hammarbybacken, och den ligger lite söder om centrala Stockholm.

Tomas Eriksson jobbar med tävlingen. Han berättar att den internationella organisationen för skidåkning vill ha fler tävlingar inne i städer. Det är för att fler människor ska komma och titta på tävlingen.

– Internationella skidförbundet vill satsa ganska mycket på det här med cityevents, för att nå ut med sporten till folket. Och vad är då bättre än att köra det inne i en storstad? Så det här kommer bli riktigt, riktigt bra, säger Tomas Eriksson.

Eftersom det finns väldigt lite snö i Stockholm har man tillverkat snö med hjälp av maskiner, för att det ska bli en bra backe att åka skidor i.

De som tävlar i att åka utförsskidor i Stockholm idag är de bästa åkarna i världen. Till exempel Lindsey Vonn från USA och Frida Hansdotter från Sverige.

Det är totalt 16 damer och 16 herrar som tävlar idag. Fyra av dem är svenskar.

De tävlar i en typ av skidåkning som heter parallelslalom. Två åkare tävlar mot varandra om vem som kommer först ner för backen.

En av de svenskar som tävlar idag är Mattias Hargin. Han kommer från Huddinge, som bara ligger en mil från Hammarbybacken i Stockholm.

Mattias Hargin tror att det kommer vara en fördel för honom att tävla så nära sin hemstad. Han tror han kommer få mycket stöd från publiken på läktarna.

– Det kommer vara häftigt att stå på start. För vid en sån start så ser man ju stora läktaren och målområdet, så det är så man vill att det ska vara, säger Mattias Hargin.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista