Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S), och statsminister Stefan Löfven (S) står mittemot varandra och pratar och skrattar. Foto: Maja Suslin/TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har fått statsminister Stefan Löfvens förtroende att ha ett övergripande ansvar för nyanlända. Foto: Maja Suslin/TT

En minister får ansvar för frågor som rör nyanlända

"Sverige växer väldigt, väldigt fort"
1:58 min

Statsminister Stefan Löfven har bestämt att en minister ska få ansvar för politiken som har med nyanlända invandrare att göra.

Stefan Löfven tycker att politiken för att ta hand om invandrare som kommit till Sverige nyligen har varit för splittrad.

Därför ska nu en person ha ansvar för det. Det blir ministern Ylva Johansson. I dag har hon ansvar för frågor som har med arbetsmarknad att göra.

Nu ska Ylva Johansson också få ansvar för att nyanlända invandrare ska komma in i det svenska samhället.

Hon ska kunna ge politiska förslag om allt som har med nyanlända invandrare att göra. Också inom områden som en annan minister har ansvar för.

Det finns till exempel en bostadsminister och en utbildningsminister. Men Ylva Johansson kan ändå ge förslag som har med bostäder och utbildning att göra.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att Sverige växer väldigt fort, och att det är en utmaning för samhället. Hennes uppgift kommer vara att se till att de saker som staten gör för invandrare som kommit till Sverige nyligen passar bra ihop med varandra.

– Vi står inför en utmaning där Sverige växer väldigt, väldigt fort. Och då krävs det extraordinära insatser för att vi ska klara av den utmaningen. Min uppgift blir att säkerställa att de initiativ som staten tar hänger ihop på olika sätt, och passar, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".