Utrikesminister Margot Wallström läser upp  utrikesdeklarationen i riksdagen. Foto: Maja Suslin/TT
Utrikesminister Margot Wallström läser upp utrikesdeklarationen i riksdagen. Foto: Maja Suslin/TT Foto: Maja Suslin / TT

Så blir Sveriges inriktning i utrikespolitiken

2:57 min

I dag har regeringen presenterat Sveriges utrikespolitik för parlamentet riksdagen.

Det gör de varje år i februari. Utrikesministern berättar vilken inriktning regeringen kommer att ha i utrikespolitiken under det kommande året.

Sveriges utrikespolitik är den politik som Sverige för mot andra länder. Det handlar bland annat om bistånd, säkerhetspolitik och frågan om mänskliga rättigheter i världen.

Utrikesminister Margot Wallström sa i dag att hon är oroad över våldet och situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Hon sa att Rysslands erövring av Krim och att rysk militär är i Ukraina är den största utmaningen för säkerheten i Europa på väldigt länge.

Utrikesministern sa också att den syriska regimen och Ryssland måste sluta bomba oppositionen i Syrien.

De borgerliga partierna vill att Sverige ska gå med i militäralliansen Nato. Men det vill inte regeringen.

Utrikesminister Margot Wallström sa i dag att Sverige ska fortsätta att vara ett land som inte ingår i någon militär allians.

Men Sverige ska vara solidariskt med de andra länderna i norden och i EU. Om det blir en katastrof eller om ett land angrips så ska Sverige hjälpa det landet.

– Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vårt land ska därför kunna ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt, säger Margot Wallström.

Regeringen kommer utse speciella ambassadörer för två frågor som är väldigt viktiga för Sverige.

En som ska jobba med nedrustning. Alltså att minska antalet militärer och vapen som finns i världen.

Och en som ska jobba med mänskliga rättigheter. Utrikesministern Margot Wallström säger att varje människa har rätt till skydd mot diskriminering:

– Det inkluderar antirasism och insatser mot till exempel antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism. Och för varje människas rätt oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista