Bilden visar sovplatser som asylsökande bäddat inne på Malmömässan, som Migrationsverket hyrt som tillfällig vänthall. Många ligger på kartong. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmömässan i Malmö, där många flyktingar fick bo i höstas. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Flyktingar och asylsökandes hälsa ska undersökas

1:55 min

Forskare ska undersöka hur flyktingar och asylsökande i Sverige mår. Därför kommer de att skicka brev med frågor till invandrare som kommit till Sverige.

De ska skicka breven till 4 000 syrier som fick uppehållstillstånd i Sverige mellan åren 2011 och 2013.

Frågorna i breven är på arabiska. De handlar om upplevelser från kriget i Syrien och om flykten till Sverige. De handlar också om hur livet är nu när man bor här.

Forskarna vill till exempel veta vilka upplevelser som flyktingarna tycker är svåra här i det nya landet Sverige.

När forskarna har läst alla svar så kommer de veta mer om vilken vård som behövs för att hjälpa de som varit med om svåra saker.

De kan också använda kunskapen för att på ett bättre sätt välkomna nyanlända flyktingar i samhället.

Fredrik Saboonchi är professor på Röda korsets högskola. Han är ansvarig för den här undersökningen.

Han säger att svaren från undersökningen kommer vara viktiga för många i samhället. Särskilt för de som möter människor som har varit med om hemska saker och som har flytt till Sverige.

– Inte minst hälso- och sjukvården, men också andra myndigheter, skolor och andra i samhället som möter människor som har varit med om traumatiska upplevelser och som har flytt till Sverige, säger Fredrik Saboonchi.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista