Man i rullstol och Försäkringskassans skylt.
Anställda misstänks för att ha tagit emot pengar för personuppgifter. Foto: Jessica Gow och Hasse Holmberg/TT.

Anställda på Försäkringskassan misstänks för fusk

2:35 min

Myndigheten Försäkringskassan misstänker att flera personer som jobbar där har begått brott.

Försäkringskassan är en myndighet som betalar ut pengar till människor som behöver statens hjälp i olika situationer.

Till exempel bidrag som man kan få om man är sjuk, om man är hemma för att ta hand om sitt barn, eller om man har ett handikapp.

Personer som arbetar på Försäkringskassan är misstänkta för att ha lämnat ut hemlig information om personer som sökt hjälp till ett privat företag.

Företaget arbetar med att ge hjälp och stöd till personer som har handikapp, eller funktionshinder. Det kallas att de företaget är ett assistansföretag.

Informationen som företaget fick var personnummer på människor med funktionshinder, och som har rätt att få hjälp och stöd från ett assistansföretag.

Företaget ska ha betalat pengar till de som jobbar på Försäkringskassan för att få informationen. Företaget ville ha informationen för att kunna hitta kunder till sitt företag.

Myndigheten Försäkringskassan har anmält två personer till polisen. De tror att fler personer som jobbar på myndigheten också kan vara inblandade.

Ann-Marie Begler är chef på Försäkringskassan. Hon säger att myndigheten nu håller på att undersöka det här mer.

Och att de ska göra så att det blir svårare för de som arbetar på myndigheten att få fram sån här information.

– Dels jobbar vi naturligtvis med utredningar, och utreder de misstankar som finns. Och sedan jobbar vi också med att utveckla vårt eget kontrollsystem för att täppa till de här möjligheterna så mycket som möjligt.

I Sverige är det ovanligt med korruption, om man jämför med andra länder i världen.

Organisationen Transparency Now gör varje år en lista över vilka länder som har mest och minst korruption i värden. Sverige ligger trea på listan över de länder som har minst korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista