Olof Palme
1 av 4
Statsminister Olof Palme blev mördad 1986. Foto: Anders Holmström/TT
Olof Palme håller tal
2 av 4
Olof Palme håller tal Foto: BERT MATTSSON
Röda rosor på Olof Palmes gravsten.
3 av 4
Röda rosor på Olof Palmes gravsten. Foto: NORA LOREK / TT

30 år sedan mordet på Olof Palme

3:29 min

På söndag är det 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme blev mördad.

Den 28 februari 1986 blev statsministern skjuten på en gata i centrala Stockholm. Han hade varit på bio med sin fru och var på väg hem.

Så här lät det första nyhetsprogrammet i Sveriges Radio som meddelade att statsministern var död:

"Sveriges statsminister Olof Palme är död. Han sköts i kväll i centrala Stockholm. Olof Palme sköts ner i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen, och han dog senare på Sabbatsbergs sjukhus".

Mordet på Olof Palme chockade Sverige. Många säger att mordet på Palme gjorde att Sverige förändrades.

Olof Palme var socialdemokrat, och hans politik har betytt mycket för Sverige. Han är en förebild för många politiker i Socialdemokraterna än idag.

Men Olof Palme var en statsminister som väckte starka känslor hos människor. Han var älskad av många, och hatad av många.

Olof Palme var också mycket engagerad i utrikespolitik. Han gav sitt stöd till många befrielserörelser över världen. Han fördömde USA:s bomber mot Vietnam, apartheidregimen i Sydafrika och diktatorn Pinochet i Chile.

1975 höll han ett tal som är väldigt känt. Han kritiserade diktaturen i Spanien mycket hårt. Han kallade de spanska ledarna för satans mördare. Så här lät det.

– Att dessa satans mördare ska få hålla på. I snart närmare 40 år har de pinat dessa spanska folk. Och de kommer att falla också i den djupaste skam och förnedring. Och historiens dom kommer att bli ohyggligt hård, sa Olof Palme 1975.

Mordet på Olof Palme är inte löst. Polisen vet alltså fortfarande inte vem det var som dödade Olof Palme.

En speciell grupp inom polisen undersöker fortfarande fallet. Undersökningen av mordet är en av de största som gjorts i världen.

Det har blivit farligare för politiker i det svenska samhället sedan mordet på Olof Palme. År 2003 dödades Sveriges utrikesminister Anna Lindh. Hon blev huggen med kniv av en man när hon var och köpte kläder.

Varken Olof Palme eller Anna Lindh hade någon livvakt med sig när de blev mördade.

I dag har statsministern nästan alltid en livvakt med sig när han är ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista