Sveriges statsminister Stefan Löfven lägger ned en krans på Olof Palmes grav. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sveriges statsminister Stefan Löfven lägger ned en krans på Olof Palmes grav. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många ville hedra minnet av mördade Olof Palme

1:32 min

I söndags var det 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. Årsdagen uppmärksammades på många platser i Sverige.

Det kom tusentals personer till Olof Palmes grav på Adolf Fredriks Kyrkogård mitt i centrala Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström var två av de personer som la ned röda rosor vid graven. Den röda rosen är symbolen för partiet Socialdemokraterna.

Mona Sahlin var partiledare för Socialdemokraterna innan Stefan Löfven. Hon lämnade också blommor på Olof Palmes grav i söndags.

Mona Sahlin berättade att det var tack vare Olof Palme som hon blev engagerad i politik. Hon sa att hon kände både sorg och glädje på årsdagen, eftersom Olof Palme betydde så mycket för många.

– Jag känner lika mycket sorg som glädje. Därför att man tänker ju tillbaka på min generation och hur oerhört engagerade vi blev tack vare Olof Palme. Och hur mycket han kom att betyda, säger Mona Sahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista