Statsminister Stefan Löfven, Prins Carl Philip och Kungen. Foto: Janerik Henriksson/TT.
1 av 2
Kungen berättar för regeringen vad den nye prinsen ska heta. Till vänster om Kungen sitter Prins Carl Philip. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Prins Daniel berättar att den nyfödde prinsen är 52 centimeter lång. Familjen på väg hem från BB. Foto: Henrik Montgomery / TT och Kungahuset.
2 av 2
Prins Daniel berättar att den nyfödde prinsen är 52 centimeter lång. Till höger är prinsessan Victoria och prins Daniel tillsammans med sina barn prinsessan Estelle och den nyfödde pris Oscar. Foto: Henrik Montgomery / TT och Kungahuset.

Sveriges nye prins heter Oscar Carl Olof

1:45 min

En ny prins har blivit född. Sveriges kronprinsessa Victoria och prins Daniel har fått sitt andra barn. Pojken föddes i går kväll.

Prinsessan Victoria och prins Daniel har redan en dotter som är fyra år gammal. Hon heter prinsessan Estelle.

När ett barn föds i kungafamiljen i Sverige har man många traditionella ceremonier.

Sveriges statsminister får till exempel skriva på ett dokument om att barnet är ett äkta kungligt barn.

Och Sveriges kung har ett möte med regeringen på slottet. På det mötet berättade kungen för regeringen att prinsen ska heta Oscar Carl Olof. Prinsens titel blir hertig av Skåne.

– Hans namn kommer att vara Oscar Carl Olof. Han kommer att kallas Oscar. Och sen också väldigt viktigt – han kommer att få en titel. Han kommer att bli hertig av Skåne.

Klockan 12 i dag sköts det salut för att hylla den nye prinsen. Då sköts 21 skott från kanoner på olika platser i Sverige.

Sveriges Kung Carl XVI Gustav blev kung 1973. Efter honom kommer kronprinsessan Victoria att bli drottning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista