Utrikesminister Margot Wallström i talarstolen.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kritik mot regeringens utrikespolitik

"Politiken är inte tillräckligt feministisk"
2:09 min

Regeringen har sagt att Sveriges utrikespolitik ska förbättra kvinnors villkor och motverka diskriminering av kvinnor. Politiken ska vara feministisk.

Men nu får regeringen kritik. Flera stora hjälporganisationer har skrivit en rapport. De tycker att regeringen har bestämt flera saker som går emot arbetet för kvinnors rättigheter.

Ett exempel är att regeringen vill ha hårdare reglerna som gör att många asylsökande i Sverige inte får ta hit sina familjer.

Jessica Poh-Janrell arbetar på hjälporganisationen Concord. Hon säger att många män har åkt i förväg till Europa. Nu är det svårare för dem att ta hit sin familj. Det betyder att många kvinnor blir fast i till exempel Syrien.

– Kvinnor som normalt sett skulle kunna få en säker flyktväg för att kunna återförenas med sina män, som ofta tagit första steget att ta sig till Europa, de fastnar nu i konfliktområdena, säger Jessica Poh-Janrell.

Jessica Poh-Janrell tycker att Sveriges försäljning av vapen är ett annat exempel på att utrikespolitiken inte är feministisk. Hon säger att Sverige säljer vapen till länder som kränker kvinnors rättigheter.

Utrikesministern Margot Wallström svarar på kritiken. Regeringen har haft makten i ett och ett halvt år. Margot Wallström tycker att det har gått för kort tid för att göra en analys av Sveriges feministiska utrikespolitik.

– Det är ju alldeles för tidigt att säga att man kan utvärdera något som man precis är i färd med att införa, säger Margot Wallström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".