I Aten samlas allt mer flyktingar, när gränsen är stängd norrut väljer flera nordafrikaner att vända hem.
Många flyktingar blir kvar i Grekland, när många länder har stängt gränserna. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Viktigt möte om flyktingarna i EU

2:04 min

Idag möts ledarna för EU:s länder i viktiga möten. De diskuterar vad som ska hända med alla människor som är på flykt.

Just nu sitter tusentals flyktingar fast i Grekland, utan större möjligheter att ta sig vidare till andra länder i Europa. Makedonien och flera andra länder norr om Grekland släpper inte in flyktingarna. 

Greklands ledare Alexis Tsipras vill att alla EU-länder ska hjälpas åt att ta hand om flyktingarna. Han vill att det här arbetet ska komma i gång fort.

EU-ländernas ledare har också ett möte med Turkiets premiärminister idag. EU vill att Turkiet ska ha en bättre kontroll på sin gräns mot Grekland.

EU vill att fler flyktingar ska stanna i Turkiet och inte åka vidare till Grekland och de andra EU-länderna.

EU har tidigare lovat att Turkiet ska få flera miljarder kronor för att göra situationen bättre för flyktingarna i Turkiet.

Men många är kritiska mot att EU samarbetar med Turkiet. Situationen för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet har försämrats i Turkiet.

Sverige statsminister Stefan Löfven tycker att situationen i Turkiet är allvarlig.Men han tycker ändå att det är viktigt att ha kontakt med länder som Turkiet.

– Allvarligt, det är mycket allvarligt. Men man ska ha kontakt med länder. Att man isolerar länder är ingen smart strategi, säger Stefan Löfven.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista