Emma Berglund, förbundskapten Pia Sundhage och Olivia Scough jublar efter OS-kvalmattchen mot Nederländerna.
Emma Berglund, tränaren Pia Sundhage och Olivia Schough är glada för att de får åka till OS. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige får spela fotboll i de Olympiska Spelen

1:54 min

Sveriges landslag i fotboll för damer kommer att spela i de Olympiska Spelen, OS.

Sveriges plats i OS blev klar i går kväll. Sverige spelade oavgjort 1-1 mot Nederländerna.

Sverige behövde vinna eller få lika många mål som Nederländerna för att gå vidare till OS.

Det var Olivia Scough som gjorde Sveriges mål. Så här lät det:

"Schough skjuter och det är mål! Det är mål! En felpassning och Sverige kvitterar! När det är 15 sekunder kvar, Zeeman gör en idiotpassning, och Sverige kvitterar!"

Nederländerna gjorde det första målet bara fem minuter efter att matchen börjat. Det var en spännande match, och till slut gjorde Sverige mål så att matchen blev oavgjord.

Pia Sundhage är tränare för Sveriges landslag. Hon är jätteglad för att de får åka till OS. Sveriges damlandslag i fotboll har aldrig tagit en medalj i OS. Pia Sundhage säger att det är dags nu.

– Det här är ju helt fantastiskt och spännande och roligt på alla sätt och vis. Sverige har aldrig tagit en medalj i fotboll tidigare, damer, så det är väl dags att göra det nu, säger Pia Sundhage.

OS är i Brasilien i augusti. I år är det första gången som både Sveriges herrlag och Sveriges damlag i fotboll är med i OS.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista