Nils Horner på plats under valet i Afghanistan 2009. Foto: Sveriges Radio.
Nils Horner i Afghanistan vid valet 2009. Foto: Sveriges Radio.

Två år sedan radions reporter blev mördad i Afghanistan

2:09 min

Idag är det två år sedan Sveriges Radios reporter Nils Horner blev dödad.

Nils Horner var i Afghanistan för att rapportera om presidentvalet 2014. Han stod på en gata i huvudstaden Kabul när någon sköt honom i huvudet.

Polisen har inte tagit någon person som är misstänkt för mordet. Vi vet alltså inte vem det var som dödade Nils Horner.

Nils Horner rapporterade i Sveriges Radio från Asien och Mellanöstern. Många radiolyssnare tyckte mycket om hans rapporter.

Polisen i Afghanistan undersöker fortfarande mordet på Nils Horner. De samarbetar med svenska poliser.

Krister Petersson är åklagare. Han är den svenska person som har ansvar för att undersöka mordet. Han säger att arbetet är svårt. Det är svårt att hitta den skyldige när det har gått så här lång tid.

Afghanistan är ett land där det händer många brott och mycket våld. Krister Petersson tror att mordet på Nils Horner kan försvinna bland de andra brotten som händer i Afghanistan.

– Utredningen ligger i Afghanistan. Jag vet inte riktigt hur aktivt de arbetar med det. Det är ett land där det sker mycket grova våldsbrott i övrigt också, så att jag är lite rädd för att det här börjar bli ett våldsbrott i mängden, säger Krister Petersson.

Sveriges Radios chef Cilla Benkö skriver i tidningen Expressen idag. Hon skriver att våldet mot journalister måste sluta. Hon skriver att politiker måste göra mer för att journalister ska kunna arbeta säkert.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista