Delad bild: Margot Wallström, stridsflygplan, och Vladimir Putin
Utrikesminister Wallström kommenterar Putins besked om att Ryssland drar tillbaka trupper från Syrien. Foto: TT.

Fem år av konflikt i Syrien

2:26 min

Nu är det fem år sedan konflikten i Syrien började. 

Flera miljoner människor har flytt från sina hem i Syrien. Sedan 2011 har mer än 109 000 syrier sökt asyl i Sverige.

Idag har Ryssland börjat ta hem sina militärer från Syrien. Många blev överraskade när president Vladimir Putin berättade det igår kväll.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att det viktiga är att se vad Vladimir Putin och Ryssland gör nu. Hon vill att Putin ska se till att Syriens president Assad samarbetar i samtalen om fred.

– Det återstår att se vad de verkligen gör. Det är det som räknas i slutändan. Och som sagt, han bör se till att Assad visar en vilja att vara konstruktiv och samarbeta och hitta en lösning, säger Margot Wallström.

Margot Wallström säger att alla som är med i samtalen om fred nu måste agera så att man tror på att det vill komma fram till en lösning.

De måste respektera eldupphöret, alltså att det är paus i striderna i Syrien. Och de måste låta organisationer komma till de områden där människor behöver hjälp med mat, vatten och mediciner.

– Det handlar framför allt om eldupphöret, och att respektera det. Och det handlar också om att tillåta humanitära aktörer tillgång till de här belägrade städerna, säger Margot Wallström.

Utrikesminister Margot Wallström skriver också om Syrien i tidningen Svenska Dagbladet. Hon skriver att det måste vara mer kvinnor med i samtalen om fred.

Om både män och kvinnor är med i samtalen är chansen större att det verkligen blir fred. Det har man lärt sig från tidigare konflikter i andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista