Två personer står vid receptionen på Migrationsverket i Märsta.
Två personer står vid receptionen på Migrationsverket i Märsta. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Moderaterna vill att fler asylsökande ska arbeta

1:40 min

Moderaterna vill att fler asylsökande ska arbeta. Moderaterna vill att Migrationsverket ska undersöka vad de asylsökande kan och vad de har jobbat med tidigare.

Om man är asylsökande i Sverige får man arbeta. Men de flesta gör inte det.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tror att fler kommer arbeta om Migrationsverket frågar vad de kan redan när de söker asyl.

Sveriges Television har pratat med Anna Kinberg Batra. Hon säger att det är viktigt att så snabbt som möjligt få veta vad den asylsökande kan arbeta med.

– När man kommer till Sverige så är det ju Migrationsverket man möter först. Och jag tycker att frågan ska ställas där, så snabbt som möjligt. Och syftet med det är att ta reda på vad alla kan, så att alla ska kunna komma till sin rätt så snabbt som möjligt, och göra rätt för sig så fort som möjligt, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Socialdemokraternas minister Ylva Johansson tycker att det kan vara en bra idé. Men hon tycker inte att det är Migrationsverket som ska göra det. De har redan så mycket att göra, säger Ylva Johansson.


Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista