En svartvit målning föreställande sex stycken norska vikingar en roddbåt.
Vikingar i ett skepp. Målning av Oscar Wergeland / Foto: Wikimedia Commons

Forskare vill veta mer om vikingarna

2:08 min

Nu ska forskare studera vikingarna extra noga. Vikingarna levde i Sverige och Norden för ungefär 1000 år sedan.

Universitetet i Uppsala har fått jättemycket pengar för att forska om vikingar. De har fått 50 miljoner kronor från myndigheten Vetenskapsrådet.

Vikingar har blivit en känd symbol för Sverige och Norden. Det finns många myter om vikingar.

Vikingarna var handelsmän och krigare. De byggde städer långt innan några stater existerade. De seglade i stora båtar till andra länder i Europa och Asien. De krigade och erövrade städer och delar av länder.

Nu ska forskarna studera historien ännu mer. De ska bland annat titta på gamla gravar från vikingatiden. Forskarna vill studera vikingarna för att förstå hur de kunde vara så bra organiserade när de inte levde i en stat.

Neil Price är arkeolog på universitet i Uppsala. Han säger att vikingatiden är känd för många människor. Men vi vet inte vad som skapade vikingarna.

– Vikingatiden är någonting som finns alltid i folks medvetande, men det vi fortfarande inte riktigt förstår är vad som hände på sent 700-tal och tidigt på 800-talet. Vad var det som skapade själva vikingafenomenet?, säger Neil Price.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista