Flyktingar anländer i gummibåt till Lesbos, på natten.
Flyktingar anländer i gummibåt till Lesbos, Grekland. Foto: Hewa Abdelzadeh/ Sveriges Radio

EU och Turkiet möts för att diskutera flyktingar

De har inte bestämt något än
2:04 min

Idag och imorgon möter ledarna för EU:s länder och Turkiet varandra. De fortsätter att diskutera vad som ska hända med de människor som flyr till Europa.

Förra veckan presenterade EU och Turkiet ett förslag.

Förslaget är att migranter som kommit med båtar till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. Sedan ska EU ta emot lika många syriska flyktingar från Turkiet. Flyktingarna ska sedan fördelas mellan olika länder i EU.

Nu ska EU och Turkiet fortsätta att diskutera det här förslaget. De har ännu inte bestämt något.

Det har kommit mycket kritik mot förslaget. Organisationer för mänskliga rättigheter säger att det kan bryta mot rätten att söka asyl. Och flera länder är kritiska mot att EU samarbetar så mycket med Turkiet.

Turkiet vill ha mer pengar, och de vill gå med i Europeiska Unionen. Samtidigt har situationen för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Turkiet blivit sämre.

Sveriges statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra om migranter kan skickas från Grekland till Turkiet. Han vill att det ska börja gälla så fort som möjligt. Han säger att det kan sätta stopp för de farliga resorna över havet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".