Skylt på Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna.
Sveriges säkerhetspolis berättade om sitt arbete idag. Foto: Maja Suslin/TT

Ryssland spionerar mycket på Sverige

2:12 min

Idag berättade Sveriges säkerhetspolis - Säpo - om sitt arbete och om säkerhetsläget i Sverige. Ryssland är det land som spionerar mest på Sverige, enligt Säpo.

Säpo säger att ungefär 10 av de ryska diplomater som finns i Sverige är spioner.

Säkerhetspolisen Säpo säger att Ryssland också sprider falsk information och propaganda till Sverige. Ryssland vill manipulera Sverige och påverka beslut som tas här, enligt Säpo.

Anders Thornberg är chef för Säpo. Han säger att Ryssland försöker få information om många olika saker i Sverige.

Ryssland vill ha hemlig information som Sverige behöver för att kunna skydda landet om det till exempel blir krig.

– Man har en hög underrättelsenärvaro. Man spionerar på svensk politik, ekonomi, man spionerar på teknik, vetenskap. Man vill komma åt sånt som vi behöver skydda för att kunna skydda oss om det skulle bli besvärliga tider framöver, säger Anders Thornberg.

Säpo pratade också mycket om terrorism idag. Säpo säger att personer som har varit och stridit för terrorgruppen Islamiska Staten och sedan kommit tillbaka är det farligaste hotet mot Sverige. Säpo bevakar de personerna, för att de inte ska göra terrorattentat här.

Mer än 300 personer har rest från Sverige till Syrien eller Irak för att strida. 44 av dem har dött, och 135 har kommit tillbaka till Sverige.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista