Målaren Anders Månsson, skyddsombud och aktiv i facket, vill att det märks på lönen att det går bra för byggbranschen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Kollektivatalen för många arbetare slutar gälla den 31 mars. Det gäller till exempel målare. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Arbetsgivare och fackförbund har svårt att komma överens

2:54 min

Just nu ska många arbetsgivare och fackförbund komma överens om nya avtal för de som arbetar.

Det finns avtal om vilka löner och villkor som ska gälla för de som arbetar.

Det är arbetsgivarna och fackförbunden som kommer överens om avtalen. Fackförbunden representerar de som arbetar. 

Avtalen kallas för kollektivavtal.

Men ett kollektivavtal gäller bara en viss tid. När det slutar gälla måste arbetsgivaren och fackförbundet komma överens om ett nytt avtal.

Den här tiden på året är det många nya avtal som ska skrivas. Det kallas för avtalsrörelsen.

Den 31 mars slutar kollektivavtalen gälla för många. Därför är det bråttom för dem att komma överens nu.

Men i år är det extra svårt för många arbetsgivare och fackförbund att komma överens. Många fackförbund vill att lönerna ska höjas mycket mer än vad arbetsgivarna vill. Och vissa kan inte ens komma överens om hur lång tid avtalen ska gälla.

Om de absolut inte kommer överens kan det bli konflikt, till exempel strejk. Då slutar arbetarna att göra sitt jobb. Det gör de för att försöka få arbetsgivaren att säga ja till deras krav.

Flera arbetsgivare och fackförbund säger att risken för konflikt är större nu än den brukar vara.

Anders Ferbe är ledare för ett fackförbund för personer som arbetar i industri. Han säger att de förbereder sig på att det kan bli en konflikt.

– Det är klart att konfliktrisken ökar efter hand som tiden går. Vi rustar ju vår konfliktorganisation, det har vi gjort i flera månader, säger Anders Ferbe. 

Peter Jeppson jobbar på en organisation för arbetsgivare. Han tycker att det är ansvarslöst av fackförbunden att hota med konflikt.

– Konfliktrisken är större än vanligt. Och det är ganska ansvarslöst av de som tänker sig att man ska använda konfliktvapnet, säger Peter Jeppson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista